Bélflóra & Boldogság
A táplálkozás mentális ereje - Báder Gabka cikke
Mi az első dolog, ami eszedbe jut, ha nehéz a koncentrálás a munkában, esetleg a teljesítményed csökken, gyakran borús a hangulatod vagy folyton fáradtnak érzed magad?
Lehet, hogy a válasz a tányérodon van!
Az idegrendszer működése és a táplálkozás között szorosabb a kapcsolat, mint azt elsőre gondolnánk. Az utóbbi évek kutatásai rámutattak arra, hogy a hosszú távú mentális egészség, a fókusz, a hangulat és az energia-szint nagyban függ attól, mit eszünk nap mint nap.
Amikor az egészséges életmódról beszélünk, gyakran szó esik a vitaminokról, a mozgásról vagy épp a stresszkezelésről – de van egy téma, amiről talán még kevesebbet beszélünk, pedig szó szerint mindenre hatással van a szervezetünk folyamataiban: ez pedig a bélmikrobiom.
A bélmikrobiom nem más, mint a bélrendszerünkben élő mikroorganizmusok összessége – több billió baktérium, vírus, gomba és egyéb élőlény, melyek együtt alkotnak egy apró, de annál jelentősebb ökoszisztémát. Ez egy kölcsönösen előnyös, szimbiotikus kapcsolat, vagyis míg mi az élőhelyet és élelmet biztosítjuk számukra a vastagbelünkben, ők az egészségünkre nézve hasznos anyagokat biztosítanak cserébe és segítenek a jó emésztés fenntartásában.
Ami igazán megdöbbentő tény, gondolj csak bele egy pillanatra: ezeknek a mikroorganizmusoknak több génjük van, mint az emberi sejteknek összesen!
Azonban amikor valamilyen okból – például túl sok feldolgozott étel, antibiotikum-kúrák, krónikus stressz vagy rostszegény étrend miatt – ez az ökoszisztéma felborul, azt diszbiózisnak nevezzük.
A diszbiózis nem mindig jár látványos tünetekkel azonnal, de hosszú távon jelentős hatása lehet, akár a mentális egészségre is:
emésztési zavarok – puffadás, székrekedés vagy hasmenés
immunrendszeri problémák – gyakoribb fertőzések, gyulladások
mentális egészségi zavarok – szorongás, depresszió, alvásproblémák
energiahiány, „brain fog” – gyakori fáradtság és tompaság
Tudtad?
A szerotonin – a „boldogsághormon” – kb. 90%-a a bélrendszerben termelődik, nem az agyban.
Tehát nem túlzás azt mondani: amit megeszel, az nagyban befolyásolja, hogyan érzed magad és hogyan gondolkodsz. És ehhez a bélflóra egyensúlya elengedhetetlen!
Ezért is hívják a kutatók a bélrendszert „második agynak”.
A bél-agy tengely egy kétirányú kommunikációs csatorna, amely idegi, hormonális és immunológiai jeleken keresztül összeköti az emésztőrendszert az aggyal. Nem csoda, hogy stressz hatására gyakran megváltozik az étvágyunk vagy megfájdul a gyomrunk – a bél tényleg „érzi” azt, ami az agyban történik.
De ez visszafelé is igaz: ha a bélflóránk nincs rendben, az visszahat a hangulatunkra, koncentrációnkra, sőt még az alvásminőségünkre is!
Egy kiegyensúlyozott mikrobiom támogatja a neurotranszmitterek* termelését, csökkenti a gyulladást, segíti a stresszhez való alkalmazkodást. (*neurotranszmitterek = ingerületátvivő anyagok, amik az idegsejtek között közvetítik az információt)
Ez a kapcsolat manapság jól kutatott, több tanulmány is bizonyítja a fontosságát:
- egy 2019-es kutatás szerint a bélmikrobiom összetétele kimutathatóan eltért a depresszióban szenvedő személyeknél az egészséges kontrollcsoporthoz képest
- egy másik, 2021-es tanulmány azt találta, hogy a prebiotikus rostokban gazdag étrend növelte a GABA (egy nyugtató hatású neurotranszmitter) szintjét a bélrendszeren keresztül
✅ étkezz rostgazdagon!
A hasznos baktériumok prebiotikumokból – vagyis rostokból – „táplálkoznak”. Zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, magvak…mind olyan szuper alapanyag, amely fogyasztásával boldogabb bélbaktériumokat tudhatsz magadénak.
✅ vezesd be az étrendedbe fermentált ételeket!
Savanyú káposzta, kimchi, fermentált répa, cékla, akár egy finom kombucha – ezek természetes probiotikumforrások, szintén segítenek erősíteni a jó baktériumokat.
✅ színesítsd az étrended!
A növények természetes színanyagai – mint a polifenolok – szintén táplálják a bélflórát. Az áfonya, cékla, sütőtök, spenót vagy sárgarépa nemcsak színt, hanem hasznos rostokat is visznek az étrendedbe. A bélbacik imádják a szivárványszínű tányérokat!
✅ kerüld a túlzott cukor- , zsír- és feldolgozott élelmiszer-bevitelt!
Ezek az ételek nemcsak a gyulladást fokozhatják, hanem a bélflóra egyensúlyát is kedvezőtlenül befolyásolhatják.
✅ stresszkezelés, alvás, rendszeres mozgás is az egészséges bélflóra segítői
A kulcs az egyensúly, ebben nagyszerűen segítenek a Soluna tartalmai!
Ha úgy érzed, az utóbbi időben nem vagy önmagad, romlott a fókuszod, hangulatod vagy energiaszinted, érdemes nemcsak az agyadban, hanem a bélrendszeredben is keresni a megoldást!
A tested – és különösen az idegrendszered – szó szerint abból építkezik, amit megeszel.
Ne feledd: a táplálkozás nemcsak a testedet, hanem az elmédet és hangulatodat is formálja!
Báder Gabka
Táplálkozási tanácsadó, edző, biomérnök