Tápláld a hormonjaid
Hogyan támogathatod a női ciklusodat táplálkozással - Báder Gabka cikke
Az elmúlt években, sőt évtizedekben a táplálkozással kapcsolatban elterjedt a ‘minél kevesebb, annál jobb’ elve. Sokkal inkább kerülnek előtérbe tiltólisták, különféle alapanyagtól mentes étrendek, restriktív diéták, mint az a nézőpont, hogy mire van igazán szüksége a szervezetünknek az optimális működéshez.
Ám ahhoz, hogy a jó hormonális egészséget tudhassunk magunkénak, érdemes arra fordítani a figyelmünket, hogy mivel tudjuk jól táplálni a testünket, a sejtjeinket.
A táplálkozás az egyik legerősebb eszközünk arra, hogy támogassuk testünk természetes ritmusát, a női ciklusunk természetes hullámzását.

Nézzünk pár konkrét tippet, ami bizonyított hatással van a női ciklusban a hormonális egyensúlyra:
Vércukor-egyensúly
A hormonális egyensúly egyik legfontosabb pillére az egyenletes vércukorszint.
Az inzulin ugyanis hatással van az ösztrogén- és progeszterontermelésre is, amelyek finom változásai adják a ciklus alapját.
A gyakori vércukor-ingadozás kortizoltermelést vált ki, ami csökkentheti a progeszteronszintet, így felborulhat az ösztrogén–progeszteron egyensúly. Ennek következménye lehet a PMS, a hangulatingadozás vagy éppen a fájdalmasabb menstruáció.
A kiegyensúlyozott vércukorszinthez minden étkezésben érdemes a szénhidrátot fehérjével, rosttal és/vagy egészséges zsírokkal kombinálni – így az energia egyenletesen szabadul fel, és a hormonrendszer is stabilabban működik. Ha már csak erre figyelsz a főétkezéseknél, már rengeteget teszel a vércukorszint stabilitásáért!
Mikrotápanyagok
A hormonrendszer nem tud megfelelően működni a megfelelő mikrotápanyag-ellátottság nélkül. Ezek a kulcsfontosságú tápanyagok segítik a hormonok szintézisét, lebontását és a ciklus szabályos működését.
Magnézium
A progeszterontermeléshez szükséges enzimek működéséhez elengedhetetlen. Segíti a stresszhormon (kortizol) szabályozását, ezáltal közvetetten támogatja az ovulációt.
Cink
A cink támogatja a petefészkek egészséges működését, a tüszőérés folyamatát és a progeszteron termelődését, így hozzájárul a rendszeres ovulációhoz és a termékenység természetes támogatásához.
Májműködés
A máj kulcsszereplő a hormonháztartásban, hiszen ez a szervünk felel a felesleges hormonok (pl. ösztrogén és más szteroid hormonok) lebontásáért, amik aztán a bélrendszeren keresztül kiválasztódnak.
Ha a máj működése nem optimális – például túlzott alkoholbevitel, alacsony tápanyagtartalmú étrend, vagy krónikus gyulladás esetén – a hormonlebontás lelassulhat, ami emelkedett ösztrogénszinthez és ösztrogéndominanciás tünetekhez vezethet (puffadás, mellfeszülés, ciklus előtti intenzív hangulatingadozás).
Hormonbarát májtámogatók:
Keresztesvirágúak: brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzta fogyasztása, főleg a ciklusunk második felében, a luteális fázisban. A keresztesvirágúak segítik a máj enzimatikus működését az ösztrogén lebontásához.
Cékla: a cékla gazdag betainban, ami segíti a máj méregtelenítő folyamatait.
Elegendő folyadék fogyasztása: a megfelelő hidratáltság elengedhetetlen a máj optimális működéséhez és az epeáramláshoz, ami a hormonlebontás utolsó lépése.
Tudatos táplálkozással bizonyítottan segíthetjük a ciklusunk természetes ritmusát. Olyan lehetőség ez a kezünkben, amit egészen könnyen fordíthatunk a női egészségünkre, éljünk vele!
Ha szeretnél stabil alapokat teremteni a táplálkozásban és tiszta iránymutatást kapni, hogyan támogathatod természetes eszközökkel a női ciklusod – most együtt kedvezménnyel megvásárolhatod a Táplálkozás Alapozó Programot és a Ciklustudatosság és Hormonegyensúly kurzust.
Táplálkozási tanácsadó, edző, biomérnök